Pensaviatz qu’Auvernhe z-era ‘na terra verdolenta e silenciosa ? Z-avètz ben rason. Mas, amai, quò se passa tot plen d’eveniments en vilas, vialatges, e campanha.

La sason estivala enreja e las nòrmas sanitarias son progressivament aleujadas, ne speitant daus vaccins la fin de quela miserabla periòda ont las festas e la cultura eron a l’arrest. Quò’s ‘na bòna novela e l’ocasion per ieu d’evocar quauques datas e novelas importantas de l’estiu, la represa d’eveniments de qualitat per la vida culturala occitana en Auvernhe :

Occitanas :
Son daus eveniments, regularament organizats los mècres de ser, per l’IEO dau Puèi de Doma : conferéncias, concerts, discutidas. Laurent Cavaliér z-era en concert ès Clarmont dins quel encastre la setmana passada, coma z-o podetz veire en fotografia.

Daus collectatges d’interès social de mai en mai remarcats…

L’IEO 63 fai amai ‘na mena de collectatges dins lo despartament, e convida los joves de rencontrar daus locutors naturals sovent atgats. Quò participa a la coesion intergeneracionala, quò permet aus mai atgats de se remembrar nombre de sovenirs e aus mai joves de trobar de las inspiracions.

L’estagi de Lenga e Cultura ès Tença :

Organizat pel CFPO Auvernhe, badat a tot lo monde : taliers de lenga (auvernhat e lengadocian) per tot nivèl, danças, chants, repais tradicionnals.

E la setmana se ‘chabarà pel festenal de la Retornada au Chastèlh dau Mazet, emai a la granja dau Bachas : Mauresca Fracas Dub, Du Bartàs e d’autres.

Daus 7 au 11 de Julhet.

Festenal de Gatnat : Daus musicians e dançaires vendron de l’Euròpa tota per faire la fèsta e eschamjar a l’entorn dau Patrimòni Cultural Immaterial mondial (Polonha, Sicilia, Austria, Bretanha) : taliers d’occitan, de sicilian, de creòl ; descoberta d’instruments dau monde ; conferéncias sul tema dau Carnaval ; e ben surat concerts e danças dins lo vialatge.

Daus 28 de Julhet au 1er d’Aost.

Mèsa en plaça de cors d’occitan dins lo puèi de doma :

A partir dau mès de setembre e pel prumèir còp de l’istoèra, totas las prefectura/sos-prefectura dau despartament z-aurán lor talier, dins la varietat dau parçan : ès Soire, Clarmont, Tièrn, Riòm e Embèrt ; en colaboracion entre l’IEO 63 e los Braiaus (Centre de Musica e Dança Tradicionala 63).

Per dançar, festejar e profeitar d’una programacion musicala de nauta-qualitat : 

Festenal Les Volcaniques: daus 7 au 11 de Julhet, au Gamonet de St-Bonet de Riòm
Festenal de Combòròs : daus 6 au 9 d’Aost, ès Sant-Gervès d’Auvernhe

Dau costat de Chantau, e de Carladès Abans :

Concert a la bòria de la Moleda ès Tiesac (15) : 21 de Julhet.

Passejada contada per l’exepcional Didier Huguet e dins lo fantastic environament dau pertús entre Jordana e Cera : lo 14 de julhet.

Au plaseir de vos veire quel estiu en Auvernhe ! Anarem manjar ‘na trufada vertadèira.

Le Tiène (lo Steeve) e la còla