Lo 8 d’abril, anèri a Olonzac dins los burèus del «Boulidou» per rescontrar Héloïse. Trabalha per una associacion que se sona «Chemin Cueillant».

Aquela associacion nasquèt en 2009, mercé a un pichòt grop de païsans apassionats e amoroses de la tèrra. Son objectiu es d’acompanhar sos aderents dins lors practicas agro-ecologicas. Ensajan d’anar lo mai luènh possible dins çò qu’implica aquelas practicas al nivèl de las consequéncias per la bòria mas tanben per l’aspècte social, valent a dire viure corrèctament de son mestièr, partatge del material e dels sabers-far.

Uèi, «Chemin Cueillant» compta un centenat d’aderents : vinhairons en majoritat, ortalièrs, professionals e amators, elevaires… que son en ligam per escambiar, partejar, s’entrajudar.

L’associacion organiza sas activitats a l’entorn de formacions divèrsas (traccion animala, identificacion de las plantas salvatjas…) e de l’experimentacion.

Trabalhan a l’entorn de quatre tematicas especificas :

– las alternativas fitosanitàrias : desvolopament d’un tractament biofil sus la vinha en remplaçament dels tractaments biocides (coire e sofre).

los sòls vius.

las semenças païsanas : mesa en plaça de «l’ostal de las semenças païsanas» que la tòca es de tornar lo collectiu autonòme dins sas produccions de semenças. Una ret d’ortalièrs professionals e amators produsísde semenças adaptadas a l’environament nòstre e permeton de ne pas mai crompar cada annada (quitament las semenças biologicas son a 90% industrialas).

– l’arboricultura fruchièra : acamps tecnics, formacions sus la poda, elaboracion d’una basa de donadas que repertòria las espècias e varietats dels aderents per conservar las varietats interessantas e adaptadas localament.

Aquela associacion plan activa pòt viure mercé a de subvencions publicas per un tèrç, privadas per un segond tèrç e a sas prestacions pel darnièr tèrç.

«Chemin Cueillant» organiza en collaboracion amb d’autres partenaris d’eveniments grand public, que la tòca es de sensibilizar, faire la promocion de sas accions e de sos actors. Cada annada se fa la «Fèsta Païsana», la «Fèsta de las semenadas», de conferéncias…

La Fèsta Païsana es un moment clau per l’associacion. Prepausan lo temps d’una dimenjada un mercat païsan e artesanal, una programacion de conferéncias, de debats e una programacion culturala (espectacles, concèrts…). Es un eveniment convivial qu’acampa de monde de tota mena. La fèsta se posquèt pas far l’an passat rapòrt a las restriccions, ongan sèm nombroses a esperar que siá possibla.

Marion Guillet e la còla