La Candelosa èra festejada pels pagans, abans que venguèsse una fèsta crestiana, simbolizava la purificacion dels còsses, de l’esperit e de l’èime. La Candelosa venguèt, puèi, una fèsta religiosa crestiana que nos manda a la presentacion de Jèsus al temple coma salvaire d’un monde. Lo fait de faire de crespèls ven del papa Gélase 1er que ne faguèt per aculhir los romius qu’arribèron a Roma. Se ditz tanben que los crespèls, qu’an una forma redonda e daurada, rampelan lo disque solar qu’evòca lo retorn de la prima aprèp l’ivèrn freg e sorne. Aquela fèsta pòrta son nom que totas las candèlas de l’ostal devián èsser alucadas per aquel eveniment que se festeja 40 jorns aprèp Nadal, lo 2 de febrièr. La causida dels crespèls ven tanben del fait que la recòlta del blat es acabada e que ne demòra fòrça. A l’ora d’ara, fòrça monde festeja la candelosa e mai se son pas cresents per çò qu’es una fèsta qu’es plan dintrada dins las costumas, per exemple quasi totas las cantinas de França servisson de crespèls als enfants en aquel jorn.

Vos podretz regalar de faire de crespèls amb la recèpta d’Aurèlia dins la rubrica cosina!

Emà Albert e la còla.