Brave mond, aquesta setmana vos vau parlar dels campairòls, mai precisament dels rovilhoses, per vos balhar d’entresenhas sus cossí los trapar e cossí los manjar. Mas atencion ! Vos balharai pas jamai l’endrech precís que ieu ne trapi. Sabètz plan qu’un canton de campairòls se sap mas se ditz pas.

Primièr vos vau parlar de la culhida dels rovilhoses, lactaris delicioses pels saberuts. La primièra causa de saupre es que los campairòls, s’amassan a l’entorn de fin octòbre debuta de novembre e puslèu lo matin d’ora que dins l’aprèp miegjorn poirisson. Per aver la possibilitat de trapar de rovilhoses, vos cal aver de condicions particularas. Per començar es melhor se lo temps es umid, per exemple s’a plogut dins la nuèch. Dins un segond temps, vos cal conéisser un canton qu’i a fòrça pins que son plan sarrats. Per acabar vos cal aver un uèlh avisat, que i a un molon d’espinas pel sòl e que los rovilhoses an a pauc près la meteissa color. S’avètz reünit totas aquelas condicions auretz d’escasenças bèlas de ne trapar.

Se parlàvem ara de cosina, vos aconselhi de los còire amb una bona persilhada.

Dins un primièr temps, vos va caler destriar los campairòls. Es a dire copar la coa, gratussar lo dejós del capèl e de còps tirar las partidas que pòdon aver de vèrms.

Un còp aquò fach, copatz los campairòls en bocins un pauc gròsses, que dins la caçairòla redusisson fòrça. Los botatz a còire.

Del temps que tot aquò redusísca, anatz preparar la vòstra persilhada. Avètz besonh de qualques brancas de jolverd, e d’un tròç d’alh. Sus una plancha de copar, talhatz lo vòstre jolverd en bocinetons. Fasètz çò meteis amb l’alh. Mesclatz tot aquò amb un o dos culhièrs d’òli d’oliva, e òp ! E cric e crac, lo torn es jogat.

Quand los campairòls an plan redusit, apondètz un bon rajòl d’òli d’oliva, de sal e de pebre e la vòstra persilhada.

Daissatz còire lo temps que los campairòls sián pas mai durs.

A vos de los acompanhar amb quicòm que vos agrada.

E ara vos podètz congostar !

Chabaud Amèlia e la còla